fbpx

Dječija preventivna stomatologija

Stomatološka ordinacija dr Davidović posebnu pažnju posvećuje najmlađoj populaciji – djeci. Prva posjeta stomatologu katkad je ključni preduslov za dalji razvoj povjerenja i uspješne saradnje između malog pacijenta i njegovog terapeuta.
Roditelja i djete treba motivisati i obučiti kako da pravilnom tehnikom pranja zuba održavaju svakodnevnu higijenu usne duplje, te kako pravilnom ishranom smanjiti rizik od pojave karijesa. Ne postoji određeni odgovor na pitanje:

Kada prvi put da dovedem djete kod stomatologa? Najbolje bi bilo doći spontano, kada mali pacijent zapravo nema nikakvih problema.

Prilikom prvog kontakta trebalo bi djete upoznati s metodama rada, aparaturom, animirati ga na pravi način s ciljem da sledeći put rado i spremno dođe.

Prva intervencija koja je potpuno bezbolna i djeci prihvatljiva, a vrlo važana kada je u pitanju preventiva je zalivanje fisura.

Zalivaju se fisure kako mlečnih, tako i stalnih zuba, u cilju zaštite površina zuba na kojima najčešće formita karijesna lezija (tzv. predilekciona mjesta).

Važno je naglasiti da djeca postaju idealni pacijenti kada steknu potpuno povjerenje i rado pod anestezijom spremno završavaju i neke, za taj uzrast, komplikovanije intervencije, kao što su tretiranje dubokih karijesa, vađenja mlečnih zubića, pa i lječenja zuba.